Ediția a IV-a
Ediţia a IV-a a FESTIVALULUI-CONCURS „D’ALE PORCULUI” a avut loc sâmbătă, 17 februarie 2018, iar marele trofeu a fost câştigat de comuna Sânmartin! Echipa condusă de primarul Cristian Laza şi viceprimarul Ştefan-Aurel Pătroc a învins „la mustaţă” echipa comunei Sântandrei, câştigătoarea ultimelor două ediţii. Într-un clasament neoficial, pentru locul al treilea juriul ar fi avut de ales între echipele Oşorhei şi Avram Iancu.
Potrivit noii grile de premiere, valabilă din acest an, juriul a premiat, separat, cei mai buni cârnaţi şi caltaboşi, cel mai bun toroş şi produs local şi cea mai bună pălincă.
Cei mai buni cârnaţi au fost făcuţi de echipa Girişu de Criş, urmată de Valea lui Mihai pe locul al doilea şi de Sânmartin şi Avram Iancu pe locul al treilea. În caltaboşi a excelat echipa Oşorhei, urmată de Avram Iancu şi Valea lui Mihai pe locul al doilea şi de Sântandrei şi Borş pe locul al treilea. Cel mai bun toroş a fost făcut de echipa Valea lui Mihai, urmată de Avram Iancu şi Sântandrei, la egalitate, respectiv de Oşorhei. La cel mai bun produs local s-a impus echipa Avram Iancu, urmată de Sântandrei şi Valea lui Mihai. Şi, pentru că totul a început cu o degustare de pălincă, cea mai bună a fost cea a echipei Girişu de Criş, urmată de Sânmartin, respectiv Borş şi Sântandrei la egalitate.
Premiile speciale ale juriului au fost acordate echipelor din localităţile maghiare Biharugra şi Körösnagyharsány, respectiv Ocolului Silvic „Sf. Maria” din Oradea.
În 2018, la ceaune şi grătare s-au aliniat 22 de echipe, respectiv Avram Iancu, Beiuş, Boianu Mare, Borş, Căbeşti, Cherechiu, Dobreşti, Drăgăneşti, Girişu de Criş, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Roşia, Săcuieni, Sânmartin, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Toboliu şi Valea lui Mihai. Precizăm că, echipele din Beiuş şi Roşia au înlocuit, în ultima clipă, echipele din Tarcea şi Abrămuţ, retrase din motive independente de organizatori. La acestea s-au adăugat două echipe din Ungaria, respectiv din localităţile Biharugra şi Körösnagyharsány - înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu, şi o echipă din Oradea, cea a Ocolului silvic „Sf. Maria”.
Festivalul a fost vizitat de peste 7000 de persoane.
Galerie Foto:
IMNUL FESTIVALULUI:
PARTENERI ȘI SPONSORI