BINE AȚI VENIT la cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România!!!

Echipele Valea lui Mihai și President Băile Felix sunt marile câștigătoare ale Ediției a X-a!

Cârnaţi, caltaboşi, toroş, jumări şi alte mâncăruri tradiţionale bihorene din carne de porc, pentru toată lumea; preparate şi gătite pe loc, „stropite” cu pălincă şi vin fiert, „acompaniate” de muzică şi dansuri populare, exact ca pe vremea bunicilor noştri! - aceasta este ideea care a stat la baza organizării în 2015, la Oradea, a unui festival-concurs inedit de preparare tradiţională a porcului.
„D’ALE PORCULUI” a devenit repede unul dintre cele mai importante evenimente de gastronomie tradițională din România; din 2022, concursul este destinat atât comunelor din județul Bihor şi invitatelor acestora (comune înfrățite și nu numai) din ţară şi din străinătate, cât și echipelor de profesioniști.
Din 2018, evenimentul găzduiește și un târg de produse tradiționale locale, alimentare și non-alimentare, numit „FAIN DIN(ing) BIHOR”.

Organizatorul principal al evenimentului este Asociaţia Culturală D’ART Oradea (deţinătoarea mărcilor înregistrate D’ALE PORCULUI, FAIN DIN(ing) BIHOR și doboRÂT); partenerii principali sunt Consiliul Județean Bihor, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor și ERA Shopping Park.


Trofeele festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” sunt doi porci sculptați în lemn, creaţii originale, din anul 2014, ale artistului popular RADU LAZĂR, originar din comuna Dobreşti, judeţul Bihor. Trofeele sunt transmisibile, ele fiind păstrate, timp de câte un an, de către echipele câştigătoare ale marelor premii (amatori și profesioniști), echipe al căror nume rămân pe soclu!

„Naşul” evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor este celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „VĂRU’ SĂNDEL”. Pe scenă mai urcă ansambluri de dansatori şi solişti vocali sau instrumentiști amatori din Bihor, dar şi invitaţi speciali! 

Tot VĂRU’ SĂNDEL este și cel care a compus IMNUL „D’ALE PORCULUI”, lansat în 2022!

ASCULTĂ AICI!

 

Din 2022, „D’ALE PORCULUI” este primul eveniment din România cu trei băuturi dedicate, toate sub marca proprie - „doboRÂT” (și toate produse în județul Bihor): bere neagră de la BERS NOVA (Borș), vin roze de la FAMILIA DARABONT (Biharia) și pălincă de prune de la TRĂMUȚA (Tulca)!

IMNUL FESTIVALULUI:

PARTENERI ȘI SPONSORI
Copyright © 2015 - 2022. Toate drepturile rezervate.
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” este marcă înregistrată.
Powered by Virtual Craft®